X

Specialiștii avertizează: Ce se întâmplă cu creierul nostru când nu dormim destul

Cheia unei nopți odihnitoare stă în înțelegerea felului în care creierul este afectat de somn. Și cu toate acestea, noi suntem cei mai mari dușmani atunci când vine vorba de odihna de care avem nevoie.

Cu cât cunoaștem mai bine anatomia somnului și ceea ce creierul nostru are nevoie pentru a se recupera, cu atât mai ușor ne va fi să facem schimbările necesare astfel încât să dormim mai mult.

Dr Abhinav Singh, directorul medical al Instutului de somn din Indiana, atenționează că fără un somn bun de calitate, atât creierul cât și întregul organism nu mai pot funcționa la cel mai bun nivel.

”Somnul este esențial pentru creier, ca acesta să mențină câteva din funcțiile sale. În timpul somnului creierul face câteva lucruri de menținere, atât pentru el cât și pentru organism: repară mușchii, modulează sistemul imunitar – ajută în lupta organismului cu bolile, are grijă de memorie.”

CITEȘTE ȘI: 8 motive pentru care dormitul pe spate te ajută să ai parte de un somn odihnitor

Cum este afectat creierul de somn

Somnul este guvernat de o parte mică a creierul în formă de migdală numită hipotalamus. Pe lângă faptul că reglează temperatura corpului, se ocupă de emoțiile noastre și controlează apetitul, hipotalamusul  răspunde și de eliberarea hormonilor și setarea ceasului intern, scrie livescience.com. Pentru ca acesta să funcționeze eficient are nevoie de semnalele luminoase potrivite la timpul potrivit. Dacă somnul tău este întrerupt sau neregulat, hipotalamusul nu va funcționa asa cum trebuie făcându-te să te simți obosit pe tot parcursul zilei și agitat în timpul nopții.

Iată felul în care somnul afectează creierul. În timpul somnului, undele creierului tău încetinesc iar trupul se răcorește. Secrețiile melatoninei, hormonul responsabil cu somnul, vor crește. Neurotransmitătorii de trezire se vor liniștii, preluând cotrolul cei responsabili cu promovarea somnului. Astfel intri în faza de somn în care undele creierului scad ca frecvență dar cresc în amplitudine, fază cunoscută sub numele de somn non-REM. Urmează somnul REM în care undele creierului cresc în activitate însoțite de mișcări rapide ale ochilor.

Creierul va alterna între cele două faze de somn pe tot parcursul nopții. Acest lucru reprezintă cheia nu doar pentru un somn odihnitor ci și pentru avea o sănătate bună a creierului.

Ce se întâmplă cu creierul tău dacă nu dormi destul

Atunci când nu dormi destul nu suferi doar de oboseală ci este afectat și creierul tău, ducând la o grămadă de probleme. Neuronii creierului tău nu lucrează la fel de eficient în a codifica informațiile și a le transpune în acțiunile potrivite, ceea ce te face să ai probleme cu percepția vizuală și cu memoria.

Un studiu, publicat de revista Nature în anul 2017, a descoperit că lipsa somnului are același efect asupra creierului ca atunci când bei prea mult băuturi alcoolice, încetinindu-ți rapiditatea de a răspunde.

O altă problemă asociată cu insomnia este creșterea hormonului stresului numit cortizon. Acesta suprimă melatonina când valorile lui cresc, lucru ce te împiedică să dormi bine, te faci să ai parte de schimbări de dispoziție, anxietate și chiar probleme de comportament.

Ramificațiile lipsei somnului se pot vedea și în felul în care îți trăiești viața de zi cu zi.

”Lipsa odihnei îți poate afecta abilitățile cognitive pe tot parcursul zilei următoare, ducând la o slabă atenție la detalii, erori la muncă și certuri în relațiile tale” spune Dr Abhinav Singh.

O altă urmare a oboselii cauzate de lipsa somnului poate duce la un apetit neregulat, lucru ce se traduce într-o foame mai mare și creșterea greutății.

Și nu în cele din urmă, lipsa somnului sau calitatea proastă a acestuia duce la un risc mai mare de infecții și un răspuns mai slab al sistemului imunitar.

CITEȘTE ȘI: Prea obosit ca să poți adormi? Trucurile care te ajută să ai parte de un somn odihnitor

Cum să ai obiceiuri mai sănătoase în privința somnului

Cheia unui nopți odihnitoare ține de igina somnului. Aceasta se referă la a face tot ce ține de tine pentru a te crește șansele de a dormi foarte bine: de la a pune mobilul deoparte cu mult înainte de a te băga la somn, până la aflarea celei mai bune poziții de somn. Vei fi uimit de impactul pe care îl vor avea câteva obiceiuri noi.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro